
CİSEF: “YAPAY ZEKÂ ÇAĞINDA AŞK VE CİNSELLİK NASIL DEĞİŞİYOR?”
CİSEF BAŞKANI PSİKOTERAPİST DR. CEM KEÇE: “AŞK VE CİNSELLİK YENİ BİR
BOYUT KAZANIYOR!”
Cinsel Sağlık Dernekleri Federasyonu (CİSEF) cinsel terapistleri, dijital platformlar aracılığıyla başlayan ilişkiler, yapay zekâ destekli sohbet uygulamaları ve sanal deneyimlerin, bireylerin duygusal ve cinsel ihtiyaçlarını daha güvenli ve özgürce ifade etmelerine olanak tanıdığını belirttiler. Sanal gerçeklik, yapay zekâ ile geliştirilen etkileşimli uygulamalar ve bireye özel deneyimlerin cinselliği daha kapsayıcı ve kişiselleştirilmiş hale getirdiğini, tabu ve önyargıların yıkılmasına katkıda bulunduğunu vurguladılar.
YAPAY ZEKÂ İLE AŞK VE CİNSELLİKTE YENİ BİR ÇAĞ BAŞLIYOR…
CİSEF Başkanı Psikoterapist Dr. Cem Keçe, teknolojinin hayatımızın her alanına dokunduğunun altını çizerek şunları ekledi: “Yapay zekâ, duygusal bağ kurma, anlayış geliştirme ve kişiselleştirilmiş önerilerde bulunma kapasitesiyle yepyeni bir ilişki biçimi sunuyor. Günümüzde pek çok kişi, romantik ilişkilerini başlatmak ya da sürdürmek için dijital platformlara yöneliyor. Ancak artık bu sürecin bir adım ötesine geçiyoruz. Yapay zekâ destekli sohbet robotları ve arkadaşlık uygulamaları, bireylerin kişisel tercihlerini analiz edebiliyor, ilgi alanlarına uygun eşleşmeler sunabiliyor. Bu sistemler bireyin psikolojik dinamiklerini dikkate alan yapay zekâ algoritmalarıyla çalışıyor. Sanal gerçeklik gözlükleri, etkileşimli dijital ortamlar ve yapay zekâ ile desteklenen fantezi simülasyonları sayesinde bireyler, kendilerini ifade edebilecekleri, sınırlarını keşfedebilecekleri, yargılamadan uzak, güvenli ve mahrem dijital alanlar bulabiliyorlar. Bu durum özellikle duygusal yakınlık kurmakta zorlanan kişilere cazip bir fırsat sunuyor. Ancak yapay zekânın rehberliği, insanın duygusal ve cinsel gelişimine katkı sağladığı ölçüde değerlidir. Bu nedenle, teknolojinin sınırlarını belirlerken, insan onuru, kişisel mahremiyet ve duygusal sağlığın korunması temel ilkeler olmalıdır.”
YAPAY ZEKÂYLA DUYGUSAL BAĞ KURULUR MU?
CİSEF Başkan Yardımcısı Dr. Fatma Coşar, “Tinder ve benzeri uygulamalar aşkı çoktan dijital bir zemine taşımıştı. Şimdi ChatGPT gibi yapay zekâlar, duygusal bağ kurulan varlıklar hâline geliyor. İnsanlar artık anlayış, şefkat ve duygusal yakınlık gibi insana özgü ihtiyaçlarını yapay zekâda karşılamaya başlıyor. Bunun temel nedenlerinden biri, yapay zekânın yargılamaması, daima sabırlı olması ve kullanıcı için her zaman orada olması. Bu nitelikler, insan ilişkilerinde sıkça karşılaşılan hayal kırıklıklarının önüne geçiyor. Dijital bir varlıkla kurulan bağın gerçek olup olmadığı sorusu, yerini başka bir soruya bırakıyor: Hissedilen gerçekse, bağın dijital olması neyi değiştirir? Çünkü aşkın özünde, anlaşılma ve kabul görme arzusu yatar. Yapay zekâ, bu arzuyu tatmin ettiği ölçüde, sanal olsa da aşkı gerçekmiş gibi hissettirebiliyor. Bu durum, duygusal deneyimlerin yalnızca insan-insan etkileşimine bağlı olmadığını, teknolojinin de artık duygusal dünyanın bir parçası hâline geldiğini gösteriyor.”